DENİZLİ İL MEM ARGE

Patentle Denizli

Patentle Denizli Projesi; Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkıda bulunmak üzere okul ve kurumların yönetici, öğretmen ve öğrencilerde sınai mülkiyet farkındalığını artırmak, bu kurumlarda yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak üzere yürütülecek tüm çalışmaları içeren bir projedir.

           On Birinci Kalkınma Planında (2019-2023) "Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum" hedefleri altında "Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecektir." hedefi ve Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde mesleki ve teknik eğitimde "eğitim-istihdam-üretim" ilişkisi güçlendirilmesi hedefi altında "Buluş, patent ve marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacaktır." hedefi yer almaktadır.

            Bu doğrultuda Bakanlığımız ile Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliği protokolü imzalanmış ve patent, faydalı model ve tasarım konularında okullarımıza destek sağlanması amacıyla çeşitli faaliyetlerin yürütülmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla Patent Ofisi kurulmuş ve her ilden Ar-Ge birimi bünyesinde Patent temsilcileri belirlenmiştir. Bununla birlikte tüm okullarımızın patent, faydalı model ve tasarım konularında yaptığı çalışmaları yakından takip etmek, gelişmeleri izlemek ve desteklemek amacıyla Okul Uygulamaları içerisine "Patent ve Faydalı Model İzleme Modülü" eklenmiştir.

             Fikri mülkiyet kapsamında, Mesleki ve Teknik Liseler ve Bilim ve Sanat Merkezlerimizde; patent, faydalı model, marka ve tasarımını ana tema olarak belirleyen bakanlığımız 250 patent, faydalı model ve tasarım tescili hedeflemekte olup ilimizden bu hedefe en yüksek katkıyı sağlamayı amaçlamaktayız.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi olarak "Patentle Denizli" projemiz ile ilimizde patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilleri konusunda okullarımıza gerekli bilgilendirmeleri sağlamak,  yönetici, öğretmen ve öğrencilerimize sınai mülkiyet hakları eğitimleri düzenlemek, yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların tescil süreçlerinde gerekli danışmanlıkları sağlamak ve ilgili diğer tüm faaliyetleri yürüterek; ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.

 

Proje Kapsamındaki Faaliyetlerimiz:

 1Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalık Seminerleri:

               Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında yapılan eğitim iş birliği protokolü kapsamında öncelikli olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumlarda ve Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerimize mahali olarak "Sınai Mülkiyet ve Farkındalık Semineri" 2019-2020 eğitim öğretim yılı içinde verilmiştir.

İlimizde bulunan tüm Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve BİLSEM idarecileri ve öğretmenlerinin katılımıyla toplamda 202 katılımcıya bir gün süreyle (8 Saat) "Sınai Mülkiyet ve Farkındalık Semineri" teorik ve uygulama olarak eğitim verilmiştir.

2. Teknoloji Üreten Denizli İçin Patent, Faydalı Model ve Marka Eğitimleri:  

Güney Ege Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı ile desteklenen "PATENTLE DENİZLİ" adlı projemiz ile ilimizdeki Meslek Liseleri İle Bilim Sanat Merkezlerimizde görev yapan 60 idareci, meslek öğretmeni ve proje danışmanı öğretmenlerimize "İnavasyon Odaklı Proje Danışmanlığı Eğitimi" ve "Sınai Mülkiyet Hakları ve Başvuru Süreci Eğitimi" verilmiştir.

Eğitimler sayesinde proje nasıl geliştirilir, öğrencilerden gelen fikirlerin proje dönüştürülmesi, projelerin patente dönüştürülmesi, , patentlenebilir ürün geliştirme süreçleri, projelerin kalite ve marka değerinin artırılması, patent/faydalı model, tasarım ve marka kavramları, başvuru süreçleri formların doldurulması bilgileri öğretmenlerimize sunularak ilimizdeki okullarımızın tescilli ürünlerini arttırarak markalaşma sürecine girmeleri hedeflenmiştir.

3. Okul Danışmanlıkları:

Patent, Faydalı Model ve Tasarım kavramlarının çeşitli sektörleri kapsaması ve okullarımızın her birinin farklı alan ve dallarda eğitim vermeleri göz önünde alındığında; Sınai Mülkiyet Hakları kavramlarının okullarımızda daha iyi benimsenmesi ve süreç içerisinde karşılaşılabilecek sorunları en aza indirmek adına tescil ve fikir geliştirme süreçlerinin okullara özel yürütülmesi planlanmıştır.

Patent, faydalı model, tasarım ve marka konusunda çalışması bulunan okullarımızın Patent İl Temsilcilerine başvurmaları ile planlanacak danışmanlıklar okullarımızın süreci daha planlı yürütmeleri ve hali hazırda var olan atölyelerde ürettikleri ürünlerin geliştirilmesi ve yeni ürünlerin piyasaya sunulmadan önce tescilleme süreçlerini kendileri yürütebilmeleri adına gerekli desteğin sağlanması hedeflenmektedir.

 4. Ürün Geliştirme Buluşmaları:

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi olarak "Patentle Denizli" projemiz kapsamında ilimizdeki okullarımızın tescilli ürünlerini arttırarak markalaşma sürecine girmelerini desteklemek amacıyla il patent komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyon bakanlığımızın ilimizdeki patent temsilcileri ve patent, faydalı model, tasarım ve marka konusuna hakim, inovatif bakış açısına sahip Bilim Sanat ve Mesleki ve Teknik Liselerde görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır.

Oluşturduğumuz bu kurul ilimiz bünyesindeki okullarımızın çalışmalarını değerlendirip, geliştirilecek yönlerini kapsamlı araştırmasını yaparak danışmanlık hizmeti verecekler ve patent/faydalı model, tasarım ve marka konularındaki tescil süreçlerinde okullarımıza danışmanlık yapacaklardır. Hem danışma kurulumuz hem de okullardaki öğretmenlerimiz, öğrencilerimizin çalışmalarına katkı sunabilmeleri için proje tabanlı ürün geliştirme ve sınai mülkiyet hakları başvuru süreçlerinde birlikte çalışarak ürünlerin geliştirilmesine katkı sunması hedeflenmektedir.

Projemiz kapsamında okullardan gelecek taleplere göre "Ürün geliştirme Buluşmaları" planlanıp, geliştirilecek ürüne göre komisyona ilgili alanda uzmanların dahil edilmesi ile sürecin daha sistematik ilerlemesi amaçlanmaktadır.

 5. Öğrenci Eğitimleri:

          On Birinci Kalkınma Planında (2019-2023) "Rekabetçi Üretim ve Verimlilik" başlığı altında Sektörel Politikalar ? Fikri Mülkiyet Hakları ile "Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum" başlığı altında Eğitim - Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurularının teşviki hedefleri bulunmakla birlikte Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde mesleki ve teknik eğitimde "eğitim-istihdam-üretim" ilişkisi güçlendirilmesi hedefi altında "Buluş, patent ve marka üreten okulların öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinin döner sermaye kaynaklı gelirlerden pay alması sağlanacaktır." hedefi yer almaktadır.

Bu hedefler doğrultusunda Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak "Patentle Denizli" projemiz kapsamında sınai mülkiyet hakları kavramlarının öğrencilerimiz tarafından benimsenmesi ve iş hayatına atıldıklarında kalkınma hedeflerimizi destekleyecek niteliklerle mezun olmalarını sağlamayı hedeflemekteyiz.

Eğitim öğretim dönemleri içerisinde İl Patent temsilcileri tarafından planlamaları yapılarak okullarımıza sınai mülkiyet hakları eğitimleri ve fikir/projelerin tescile dönüştürülmesi eğitimleri verilerek ilimizde tescilli ürüne sahip okul sayımızı artırmayı amaçlamaktayız.

 

 

16-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-202116-02-2021

 

MEHMET AKİF ERSOY MAHALLESİ 29 EKİM BULVARI 50.SOKAK NO.2 MERKEZEFENDİ / DENİZLİ - 0 258 265 55 54

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.