Denizli'de gerçekleşen Geleceğin Kaşifleri: Bir Yapay Zeka Yolculuğu TÜBİTAK 4007-A Kategorisi Bilim Şenliği projesi, öğrencilere yapay zeka teknolojilerini tanıtarak onların teknolojiye olan ilgisini artırmayı hedefledi.
Proje, öğretmenler ve öğrenciler için düzenlenen özel atölyeler ile de dikkat çekti. Öğretmenlere yönelik 10 atölye, öğrencilere yönelik 54 atölye yer aldı. Bu atölyelerle, öğretmenlerin yapay zeka temelli eğitim metotlarını kendi derslerinde nasıl kullanabilecekleri gösterildi. Öğrencilere yönelik atölyelerde farklı alanlardaki yapay zeka uygulamalarını deneyimlemeleri sağlandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi'nde de öğrencilerimiz çeşitli atölyelere katıldı ve planetaryum da uzayın derinliklerine doğru yolculuk yaptı. Ayrıca Marsla Yüzleşme sergisini gezdiler.
Proje kapsamında, öğrenciler Pamukkale Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde gerçekleştirilen Prof. Dr. Fatma Taşkın EKİCİ, "Yeşil Kaşif: Yapay Zeka ile Bitki Tanıma" atölyesi ve Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı'nda Prof. Dr. Halil KUMSAR, "Deprem Sıvılaşma Etkinliği" atölyeleri düzenledi. Bu atölyelerde, bitki tanıma teknolojileri ile yapay zekanın nasıl entegre edildiği gösterildi ve öğrencilere doğa bilimleriyle teknoloji arasında köprü kurabilecekleri, deprem sıvılaşmasının temel konseptlerini uygulamalı öğrenme fırsatları sunuldu.
Projede ayrıca, Türkiye'nin yapay zeka uzmanları ve akademisyenleri tarafından çeşitli sunumlar ve atölyeler düzenlendi. Prof. Dr. Sezai TOKAT'ın "Suç Biliminde Yapay Zeka" başlıklı konuşması, yapay zeka teknolojilerinin suçla mücadelede nasıl kullanıldığını gözler önüne serdi. Doç. Dr. Yavuz SAMUR "Yapay Zeka ve Eğitim" ve Ercan Altuğ YILMAZ ise "Oyunlaştırma ve Yapay Zeka" üzerine yaptığı konuşma ile yapay zekanın eğitimdeki kullanımına dikkat çektiler.
Projenin sonunda tüm katılımcılara teşekkür edilerek, Denizli'nin eğitimde dijital dönüşümüne katkı sağlanmaya devam edileceği vurgulandı.